Vard er klubben der jeg følte meg hjemme

BRØDREDUELLEN: Eirik i kamp mot storebror Andreas som alltid har vært en viktig støttespiller for ham. Foto: Samuel Svendsen

Han har sendt Molde videre i Europa League, og har seriegull og cupgull liggende hjemme. Men fotballeventyret startet da Eirik Ulland Andersen snøret på seg fotballskoene i Vard i 2002.

Egentlig er det ikke helt sant at det startet i Vard, fordi lysluggen Ulland Andersen er født og oppvokst i Danmark. Han fikk med andre ord ikke fotballdrakt som var rød og blå til dåpen. Men det var i Vard han fant sin fotballfamilie, og det var der han selv begynte å se konturene av noe som kunne ende med at fotballdrømmen gikk i oppfyllelse.


RØD OG BLÅ: Ulland Andersen var ikke gamle karen da han fikk sin debut på A-laget til Vard. Her sammen med Steinar Lein som senere ble treneren hans i Hødd Foto: Samuel Svendsen

 

 

Vi har jo sett det mange ganger, i beste sendetid på skjermen. Eirik Ulland Andersen lader skuddfoten og banker inn vakre mål med den største selvfølgelighet. Eirik Ulland Andersen slår strøkne innlegg fra høyrekanten. Eirik Ulland Andersen jubler for seier og tre poeng.

For å gjøre en lang historie veldig kort så kan man si at 30-åringen gikk gradene i Vard, fikk sjansen i FKH, kom tilbake til Vard, prøvde lykken i Hødd i 1. divisjon, ble så god at Strømsgodset hentet ham til eliteserien, og skjøt seg deretter inn på mange klubbers radar før siste tiårs gullgrossist Molde signerte ham i 2019.

– Jeg er jo født i Danmark og spilte mine aller første år i Randers KFUM. Da jeg var 10 år flyttet vi til Haugesund, og jeg begynte å spille fotball i Vard.

Jeg vil alltid si at det er Vard som er barndomsklubben min. Der var der jeg fikk vennene mine og det var der jeg fant gnisten for alvor.

Emberland-brødrene og Kolla

I Vard ble han først møtt av trener Arne Hallquist. Helge Røksund og Emberland-brødrene (Tore og Karl Oskar) skulle også bli viktige for utviklingen og gleden han fant i Vard. Etter hvert ble det Vard-akademi og morgentreninger med Kolla Fosen.

– Alle disse har betydd mye for meg, kanskje spesielt Tore og Karl Oskar. Helt fra tidlig alder har jeg vært en spiller som har jaktet mål og som har hatt en god fot, men jeg aldri vært tatt ut på noe kretslag eller noe sånt. Jeg ble etter hvert flyttet opp og fikk spille med eldre årganger i Vard og fikk fart på utviklingen da jeg begynte på Vard-akademiet med morgentreninger og tettere oppfølging.

Man tror gjerne at fotballspillere som lykkes for alvor har gått fra den ene suksesshistorien til den neste, men slik er det ikke for Ulland Andersen. Slik var det heller ikke for Alexander, Søderlund, Alexander Stølås og Eirik Horneland som Vard-magasinet har pratet med tidligere. Veien til toppen består gjerne av motbakker, nedturer, omveier og tvil.

MÅLRETTET: Fokusert og målrettet. Det er stikkord som kjennetegner Eirik Ulland Andersen sin karriere. Foto: Samuel Svendsen

– Jeg har måttet gå litt andre veier ja og jeg kjenner at jeg er stolt av det jeg har klart og jeg ville ikke ha forandret på noe. Alt det jeg har opplevd har gjort meg til den spilleren og den personen jeg er i dag.

Debuten i eliteserien kom tidlig, men samtidig ble lykken relativt kortvarig.

– Jeg var 19 år da jeg debuterte i eliteserien. Det var mot Aalesund i 2011. Etter at jeg ble vraket i FKH gikk turen tilbake til Vard, før jeg valgte å fortsette karrieren i Hødd som da spilte i 1. divisjon. En som har betydd mye for meg og som jeg vil trekke frem er Steinar Lein. Han har veldig viktig for meg, både da jeg kom tilbake til Vard og fra tiden i Hødd. Jeg mistet aldri troen på at jeg skulle lykkes og har alltid vært målbevisst og trent hardt. Byen Haugesund betyr mye for meg, og det er ikke sånn at jeg bærer nag til FKH for at jeg ikke fikk flere sjanser der.

Motgang og gnist

I FKH –drakten ble det fem cupscoringer (på tre kamper), og 145 minutters spilletid fordelt på 10 kamper i eliteserien. Det skulle gå hele seks år fra debuten i eliteserien til Ulland Andersen var tilbake i det gode selskap. Det han har erfart på veien deler han gjerne som råd til unge håpefulle Vard-gutter.

– Ingen veier er like, men jeg mener nøkkelen er å beholde gnisten. Så er det viktig å takle den første motgangen fordi den vil mest sannsynlig komme. Jeg har hatt perioder der det har vært tøft og vanskelig men jeg har alltid kjent på gleden med fotballen og holdt fast ved den. Det å ha tro på seg selv uansett hva trenere eller andre sier er viktig.

Den gnisten og troen på egne ferdigheter har vært essensiell for Ulland Andersen som har fått flere sesonger spolert på grunn av alvorlige skader. I cupfinalen mot Bodø/Glimt i mai i år røk korsbåndet og hele inneværende sesong gikk i vasken. I 2019 røk nesten hele sesongen på grunn av en røket akilles og i 2014 satte et benbrudd på Ågotnes stadion på Sotra ham ut av spill i en lengre periode.

– Skader er en del av fotballen, og jeg har hatt min del. Det er selvfølgelig vanskelig og tungt når du atter en gang må starte på det du vet blir en tålmodighetsprøve og en lang opptreningsperiode, men jeg har vist før at jeg kan komme sterkere tilbake, og det akter jeg også å gjøre denne gangen.

Hans nåværende kontrakt med seriemester Molde går ut etter denne sesongen, og i skrivende stund vet ikke Ulland Andersen sikkert hvor han spiller fotball kommende sesong.

– Jeg har hatt en fin dialog med treneren min (Erling Moe) hele veien, så får vi bare vente og se hva som skjer. Jeg vet bare at jeg skal tilbake på fotballbanen og jeg skal levere på toppnivå igjen. Gnisten er det fortsatt.

GULL: Eirik Ulland Andersen feirer gull sammen med sønnen Emil.
Foto: Jonas Ingebretsen

Jakter en følelse

Det foreløpige toppnivået, og et av de øyeblikkene som den tidligere Vard-spilleren gjerne vil oppleve igjen fikk vi se i februar 2021. Da scoret han begge målene i Moldes 2-0-seier mot tyske Hoffenheim på bortebane i Europa League. Seieren sendte Molde til åttedels finale i turneringen.

– Den er en følelsen der jeg jakter. Den kampen og de scoringene ble spesielle for meg. Det var mange som unnet meg det etter skaden(e) jeg hadde vært gjennom tidligere. Om det er aldri så tøft å gå skadet så glemmes alt de vonde og harde når man får slike opplevelser, og det var veldig godt å få kjenne på det.

Noen av medaljene han har i skapet hjemme har han ikke like varme følelser for.

– Molde har jo blitt seriemester i min tid her i klubben, og jeg har fått være med å bidra litt, men skulle gjerne bidratt enda mer. Cupgullet smakte enda bedre ettersom jeg startet finalen og bidro på veien til finalen. Jeg har vært med på en del i min karriere så langt og jeg er sulten på mer.

Det han ikke ha vært med på i noen av klubbene han har spilt for er et nedrykk.

– Det stemmer. Jeg hadde dratt fra både Vard og Hødd før de rykket ned, og jeg har så langt klart å unngå å være med på å rykke ned. Noe av det jeg imidlertid husker best er da vi sikret opprykket med Vard i 2012. Jeg scoret i den kampen, og det kommer jeg aldri til å glemme.

Det ble 9 scoringer den sesongen, og siden den gang har målene om ikke trillet inn jevnt og trutt, så i hvert fall haglet inn med jevne mellomrom.

BØTTA: En guttedrøm går i oppfyllelse når Eirik Ulland Andersen kan løfte pokalen og feire gullet. Foto: Eirik Ulland Andersen

Spisskompetanse

En god del av målene har vært av den vakre sorten. Langskudd og frispark, harde og presise. 30-åringen har skuddfoten som sitt varemerke, og scoringer og målgivende innlegg kommer som et resultat av bevisst og målrettet trening.

– Jeg har vært opptatt av å dyrke den spisskompetansen det er å ha en god skuddfot/innleggsfot. Roller blir mer og mer viktig som fotballspiller og det å ha en spesifikk spisskompetanse kan kompensere for andre ting. Jeg har nok hatt mindre fokus på noe for å kunne ha et ekstra fokus på utvikle en best mulig fot.

Med andre ord må man ikke være god i alt for å lykkes som fotballspiller?

– Det blir jo veldig individuelt og opp til hver enkelt spiller å vurdere, men for min del har det vært slik at jeg har valgt å rendyrke en ting litt ekstra. Går man for å bli like god til alt risikerer man kanskje å forsvinne litt i mengden.

Eirik Ulland Andersen har hatt mange gode rollemodeller og mange dyktige medspillere så langt i sin innholdsrike karriere, men det er kanskje en som skiller seg litt som døråpner og rollemodell. Storebror og tidligere Vard-, Viking-, Sandenes Ulf-, Bryne- og Avaldsnes-spiller Andreas Ulland Andersen. Storebror Ulland Andersen kan blant annet skilte med 42 mål på 85 kamper i Vard-drakten og 29 kamper for Viking i eliteserien.

– Andreas har selvsagt vært viktig for meg. Han er tre år eldre enn meg og har på mange måter banet vei. Han dro tidlig ut til Viking og viste at det var mulig. Vi har alltid pratet mye sammen. Familien har alltid betydd mye for meg og er gode og ha både i medgang i motgang.

Går det som lillebror Ulland Andersen håper skal de to få flere fotballhøydepunkter å snakke om i tiden fremover.

Vi i Vard sier lykke til!

image0033333

← Forord

Hovedbilde

Visste du … →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring